ochrana dreva

 

info@kreidezeit.sk

Kyselina citrónová

balenia

Kyselina citrónová je jednou z najrozšírenejších rastlinných kyselín a vzniká vo všetkých organizmoch ako produkt látkovej výmeny. V ľudskom tele sa vytvára a odbúrava denne ako medziprodukt cca 2g kyseliny citrónovej. Skôr sa získavala kyselina citrónová z citrónovej šťavy vyzrážaním vápenným mliekom a nasledujúcou reakciou s kyselinou sírovou. V súčasnosti sa získava hlavne fermentáciou (premenou pôsobením určitých baktérií) z cukrového roztoku. Je to prísada do práškov na pečenie, kozmetických a farmaceutických prípravkov, dochucovadlo v nápojoch a pokrmoch. Väčšinou v malom vrecku draho kúpený prostriedok na vyčistenie kávovaru od vodného kameňa nie je ničím iným, ako kyselinou citrónovou.
Kyselina citrónová je mnohostranne použiteľný, cenovo priaznivý a nejedovatý domáci prostriedok, najmä ako univerzálne rozpúšťadlo vodného kameňa, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.